Bedtextiel en hoeslakens goed onderhouden

2023-08-31
Willem doelen

We zijn gewend om onze kleren te wassen wanneer de wasmand vol is en we niets meer hebben om te dragen. We vegen het aanrecht af nadat we de afwas hebben gedaan die we morgen weer zullen gebruiken. De meesten van ons halen een stofdoek over de oppervlakken in ons huis wanneer er zichtbaar stof verschijnt.

Maar aan het einde van een lange dag is het gemakkelijk om in bed te vallen zonder een tweede gedachte aan je hoeslakens te geven. Hoe vaak moet je eigenlijk je hoeslakens verschonen? Laten we er eens nader naar kijken.

Hoe vaak moet je je hoeslakens verschonen of wassen?

Volgens een peiling uit 2012 van het nachtrust instituut verschoont zo een 80 procent van de mensen hun hoeslakens eens in de twee weken. Hoewel dit een veelvoorkomende vuistregel is, raden veel experts wekelijkse wasbeurten aan.

Dit komt omdat je hoeslakens veel onzichtbare dingen kunnen bevatten: duizenden dode huidcellen, huisstofmijten en zelfs ontlastingsresten (als je naakt slaapt, wat op andere manieren gunstig kan zijn).

Factoren die vaker wassen rechtvaardigen

Je zou je hoeslakens vaker moeten wassen als:

  • je last hebt van allergieën of astma en gevoelig bent voor stof;
  • je een infectie of letsel hebt dat in contact komt met je hoeslakens of kussens;
  • je overmatig zweet;
  • je huisdier in je bed slaapt;
  • je in bed eet;
  • je naar bed gaat zonder te douchen;
  • je naakt slaapt.

Wat als je het niet doet?

Je hoeslakens niet regelmatig wassen stelt je bloot aan schimmels, bacteriën, pollen en dierenhuidschilfers die vaak op hoeslakens en ander bedtextiel worden aangetroffen. Andere dingen die op hoeslakens worden aangetroffen, zijn lichaamsafscheidingen, zweet en huidcellen.

Dit maakt je niet per se ziek. Maar in theorie kan het dat wel. Het kan ook eczeem veroorzaken bij mensen die aan deze aandoening lijden of contactdermatitis veroorzaken.

Mensen met astma en allergieën kunnen symptomen veroorzaken of verergeren door op vieze hoeslakens te slapen. Meer dan 24 miljoen Amerikanen hebben allergieën. Maar zelfs als je niet tot deze groep behoort, kun je na een nacht slapen met onschone hoeslakens een verstopte neus en niezen ervaren.

Volgens een onderzoek uit 2017 kunnen infecties ook worden overgedragen en opgelopen worden via vervuild bedtextiel.

De beste manier om hoeslakens en bedtextiel te wassen

Het wordt aanbevolen om je hoeslakens en ander bedtextiel in heet water te wassen.

Lees de wasinstructies op het label en was je hoeslakens op de heetste aanbevolen temperatuur. Hoe heter het water, hoe meer bacteriën en allergenen je verwijdert.

Het wordt ook aanbevolen om je hoeslakens te strijken na het wassen.

Houd je hoeslakens schoon tussen de wasbeurten

Je kunt je hoeslakens schoon houden tussen de wasbeurten door:

  • voor het slapengaan te douchen;
  • dutjes te vermijden na een zweetachtige sportsessie;
  • make-up te verwijderen voordat je gaat slapen;
  • geen lotions, crèmes of oliën vlak voor het slapengaan aan te brengen;
  • niet te eten of te drinken in bed;
  • je huisdieren van je hoeslakens af te houden;
  • vuil en stof van je voeten of sokken te verwijderen voordat je in bed stapt.

Ander bedtextiel

Ander bedtextiel, zoals dekens en dekbedden, moet elke week of twee worden gewassen.

Een onderzoek uit 2005 naar schimmelverontreiniging in bedtextiel wees uit dat kussens, vooral veren- en synthetisch gevulde kussens, een primaire bron van schimmels zijn. De geteste kussens varieerden van 1,5 tot 20 jaar oud.

Kussens moeten elke één tot twee jaar worden vervangen. Het gebruik van een kussenbeschermer kan helpen om stof en bacteriën tot een minimum te beperken.

Dekbedden kunnen tot wel 15 tot 20 jaar meegaan als ze worden gebruikt met een hoes en regelmatig worden gewassen of chemisch gereinigd.